Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12097
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . Bonnie over the ocean...

zo okt 25, 2009 10:42

In het kwartaal magazine Auto in Miniatuur, tevens clubblad van de NAMAC (Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club), een leuk artikel van Fer Akkermans (Alfa Romeo Miniatura Fer) over Bonnie:

Afbeelding

Het model kwam in dit topic al eens voorbijstuiven.

Gebruikersavatar
MarcoAzzurro
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2461
Lid geworden op: di mar 06, 2007 22:23
Locatie: Liwwadden

Re: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . dekselse index (2)

zo okt 25, 2009 12:53

Heb nu twee RM-edities gehad, naar de afleveringen wordt ook nog eens integraal verwezen onder het kopje 'Verzamelingen' (waar MarcoAzzurro absolute koploper is met zijn kijkuswaknouweertepakkehep berichten :biggrin:)
:oops: :oops: :lol: :wink: Kun je zien hoe blij ik ben met dit topic :wink:
Alfa 75 1.8 IE Epoca (1992) "Rosso Alfa 130"
75 Register NR AR75R415


Scelta di Potenza

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . Bonnie over the ocean.

zo okt 25, 2009 15:30

Ik heb de Auto in miniatuur net gekocht om dat artikel eens te bekijken (koopzondag...) en de rest ook natuurlijk.

In het volgende nummer (december) kom ik ook... :wink:

Koen

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12097
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

ma okt 26, 2009 13:51

Dit jaar zijn twee personen met een grote rol in de miniaturen- en verzamelaarswereld overleden.Afbeelding

Mario Besana (1925 - mei 2009)

Mario stichtte in 1966 samen met zijn broers Ugo en Martino Mebetoys. De naam was samengesteld uit Mechanical Besana Toys. In 1:43 is met name de A-serie bekend waaronder o.a. de Alfaatjes A-3 (Giulietta TI), A-4 (2600), A-18 (Duetto), A-45 (Iguana), A-46 (Junior Zagato) en nog een aantal meer. Gezocht (en vaak stevig aan de prijs) is de A-65 Duetto 'Giro d'Italia' met drie fietsjes achterop. Hij bestaat in minimaal 6 uitvoeringen (drie kleuren x 2 sponsornamen). In 1969 werd Mebetoys aan Mattel verkocht. Een tijdje stonden beide namen nog naast elkaar op de doos. De hype van de lichtlopende wieltjes was losgebarsten en de Sputafuoco-reeks (vuurspuger/spitfire) werd geïntroduceerd, maar ook de oude A-reeks kreeg nieuwe wieltjes.

Afbeelding
Een Alfetta uit de A-serie (A-76) met 'Hot Wheels', te herkennen aan de nogal lelijke 'drie-spaaks' wielen.

Kennelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon, in 1973 begon Mario met Martoys, wat al spoedig werd omgedoopt in Bburago, waarbij de eerste B staat voor Besana en de rest voor Burago di Molgora, het plaatsje even ten oosten van Monza waar de productie plaatsvond. Aanvangelijk stond ook nog 'HAT' (voor Hobbies and Toys) als een soort merknaam op de doos, dat verdween later.

Afbeelding
Een vroege Bburago, nog met 'HAT' op de doos.

Bburago komt de eer toe grote schalen groot te hebben gemaakt (om niet te zeggen 'Big scales, Big sales'). Aanvankelijk vooral met de 1:24 schaal met op Alfa gebied o.a. Alfetta's, Giulietta's (116-serie), Alfetta GT's, etc. Later met de 1:18, beginnend met de destijds zeer spectaculaire Rolls Royce Camarque (die in feite 1:22 was, want te groot voor de doos). Van Alfa Romeo verscheen onder andere de 8c 2300 Spider. Naar onze huidige maatstaven nogal speelgoed-achtig, maar het was destijds van een voor diecast ongekende detaillering. De eerste tekenen van de schifting onder de diecast productie tussen puur speelgoed en verzamelaarsmodellen.
Het succes in de grote schalen bleef niet onopgemerkt en de concurrentie brandde los. In 1994 verwierf Bburago zijn grootste concurrent Polistil SpA, maar uiteindelijk heeft Bburago het onderspit moeten delven. Ik vermoed dat dat deels kwam doordat de arbeidskosten in Italië te hoog waren en voor een ander deel doordat Bburago kwalitatief (detaillering) onvoldoende progressie maakte.
Ik moet bekennen dat het me best een beetje triest stemde toen ik vernam dat Bburago het loodje had gelegd, ook al had ik groter dan 1:43 als verzamelgebied afgesloten en was de 1:43 (4000-)serie mij te veel speelgoed. Het faillissement werd in 2006 uitgesproken (na de nodige schandalen wegens frauduleuze praktijken), de naam en modellen werden overgenomen door de sterk opgekomen Chinese concurrent Maisto.

Bronnen: toycollector.com, wikipedia.it en 'Made in Italy', door Edward Force.Deze maand overleed Donald Kaufman, grondlegger van het inmiddels gesneuvelde K-B Toys en eigenaar van een 10.000 stuks omvattende verzameling oud speelgoed.

Afbeelding

Opmerkelijk: zo groot als zijn verzameling was, Kaufman onderzocht van elk van zijn items de achtergronden en wist alles van kleine variaties in kleur en uitvoering.
Mooi: Voor sommige verzamelaars is het schokkend als een verzameling wordt opgedoekt maar Kaufman beleefde er plezier aan: "het is er tijd voor en ik zie de spullen graag bij andere verzamelaars terechtkomen".

Lees hier het hele verhaal.

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

ma okt 26, 2009 14:00

Hans, dit soort achtergronden zijn geweldig om te lezen!

Koen

Gebruikersavatar
MarcoAzzurro
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2461
Lid geworden op: di mar 06, 2007 22:23
Locatie: Liwwadden

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

ma okt 26, 2009 21:54

Erg leuk inderdaad. Vooral Mebetoys trekt mijn interesse 8) naast Politoys toch wel mijn favoriete merk om te verzamelen.
Een model dat ik erg graag aan mijn verzameling zou toevoegen is A-4, de 2600 berlina:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Klik hier voor meer foto's

in mijn ogen de mooiste Alfa in de Politoys reeks. De Giulia is mijn tweede favoriet. Ik bezit deze in burger (A3) en carabinieri(A7) uitvoering:


Afbeelding

Afbeelding
Alfa 75 1.8 IE Epoca (1992) "Rosso Alfa 130"
75 Register NR AR75R415


Scelta di Potenza

Gebruikersavatar
Yvo
Guru
Guru
Berichten: 1565
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 08:39
Locatie: Enschede
Contacteer: Website

Re: RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . return of the jet

ma okt 26, 2009 22:38

Gek: als kind likte ik altijd even aan een nieuwe Norev want het prikkelde dan zo aan je tong... (zullen de weekmakers wel zijn geweest)

Koen
Ja, verdomd, dat deed ik ook. Lekker! :lol:

Mooie verhalen allemaal.
- Alfa Spider 3.0 V6 1998
- Giulietta 1.4 Super TCT 2016
Bertone modellen verzamelaar.

Gebruikersavatar
Alfavaganza
Guru Triplo
Guru Triplo
Berichten: 3767
Lid geworden op: vr okt 19, 2007 02:02
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . Scighera GT

di okt 27, 2009 10:46

Op de site van Yow Itoh, in zijn 'diary' zijn vaak foto's te zien van zijn modellen of zijn recente aankopen van andere merken in diverse stadia van montage. Behalve van miniaturen en (meest) Italiaanse auto's is de man duidelijk liefhebber van goed verzorgd eten en van zijn hond. Uit dat dagboek valt o.a. op te maken dat de Scighera GT opnieuw is uitgebracht, met verbeterde fotoëts-delen. De kit is te bestellen via de webshop (kleine oplage) en kost omgerekend €67.

Afbeelding

Afbeelding

De Scighera GT is de fantasie-racer op basis van het prototype dat Fabrizio Giugiaro (inderdaad: de zoon ván) ontwikkelde in 1997. De Scighera (wat 'allesverhullende mist' betekent) had een 400 pk leverende twin turbo 3 liter V6 en de vierwielaandrijving van de 155.
De kit is binnen. Ik betere kits gezien, met name de voorruit is inderdaad echt veel te klein, zoals ook op onderstaande (gespiegelde ?!?) foto van het origineel wel erg duidelijk blijkt. Maar goed, als je een Scighera GT wilt heb je weinig keuze. Ban Seng heeft bij mijn weten alleen de normale Scighera ooit gemaakt (die op veel meer punten afwijkt dan alleen de kleur en stickers). De GT-versie werd destijds op aandringen van Fer Akkermans in overweging genomen, maar het is al lang geleden stil geworden daaromheen. En verder is er niets.

Afbeelding

Blij dus, ik heb een Scighera GT, of althans de mogelijkheid om er een te bouwen. Maar dan valt me iets op: het volledige intereur ontbreekt. Niet alleen is de bodemplaat gewoon een plat plaatje zonder stoelen en motor, maar ook het stuurtje en het dashboard ontbreekt. Tegelijk even de site gecheckt en daar stond nog steeds de foto uit Dink z'n aankondiging van de kit mét interieur. Ik zit nu met een wat merkwaardig dilemma. De ruiten van de "echte" GT zaten helemaal dicht, net zoals bij de foto's van de gebouwde kit. De "echte" GT was volgens mij ook niet meer dan een lege huls, een ontwerpstudie. Je hebt het interieur dus eigenlijk helemaal niet nodig. Maar toch voel ik me ergens bekocht, want ik heb minder gekregen dan me is beloofd. En waar Yow Modelli kits sowieso al niet goedkoop zijn, zijn ze al helemaal duur wanneer het alleen om een buitenkantje gaat. Gisteravond tegelijk maar eens een mailtje gestuurd met de vraag hoe het nou zit. Ik had vanochtend al een heel beleefd antwoord, waarin excuses werden aangeboden voor de verwarring. Kennelijk stond er een verkeerde foto op de website en inderdaad is die nou vervangen door deze foto:

Afbeelding

Nou, goed dan. Het feit dat de foto tegelijk is vervangen is voor mij wel een signaal dat het om een oprecht misverstand gaat en ook de gedachte die inmiddels een plek heeft gekregen, dat ik de kit sowieso met zwarte ruiten zou bouwen omdat het origineel er ook zo uitzag, helpt om deze tegenvaller te relativeren en weer gewoon blij te kunnen zijn met m'n nieuwe aanwinst.

De Yow Modelli kit wordt inmiddels trouwens ook aangeboden door ABC Brianza en wel voor (schrik niet) 109 Euro. Maar dat is ongeveer evenveel als ik er zelf in totaal aan kwijt was. Bovenop de genoemde 67 Euro kwamen nog verzendkosten en BTW en inklaringskosten. In dat laatste zijn ze tegenwoordig zeer fanatiek, maar ik had er gelukkig al rekening mee gehouden. Wie plannen heeft voor aankopen van buiten de EU van meer dan 22 Euro (inclusief verzenden!), doet er goed aan dit mee te nemen in de berekening van de prijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Verleden: Sud 1.3, Sud Sprint 1.5 Veloce, 75 1.8, 164 2.5 TD, 164 2.5 TD Super, 145 1.6 TS
Heden: 159 SW 1.9 JTD

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

di okt 27, 2009 10:51

Ik ben ook al twee keer onaangenaam verrast met een extra €20 + aan inklaringskosten e.d. bij aanschaf van een model op ebay en een amerikaanse afzender. Dan is een leuke koop ineens toch weer een dure koop. Sommige aanbieders hebben bovendien de onhebbelijkheid om 4 x zoveel als gemiddeld te rekenen voor de verzending. Heb ik weer van geleerd. In het vervolg dus altijd eerst even checken... :?

koen

Gebruikersavatar
MarcoAzzurro
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2461
Lid geworden op: di mar 06, 2007 22:23
Locatie: Liwwadden

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

di okt 27, 2009 11:27

Dankzij Hans (Dinky Boy) ben ik weer een leuk 90 hebbedingetje rijker:

Afbeelding

Een originele advertentie van Polistil uit een Italiaanse krant. Erg leuk om te hebben 8)

Grazie Hans! :wink:
Alfa 75 1.8 IE Epoca (1992) "Rosso Alfa 130"
75 Register NR AR75R415


Scelta di Potenza

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . twee grote namen

di okt 27, 2009 16:37

Die is zeker leuk, en wordt alleen maar leuker... :wink:

Koen

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12097
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . verrassing!

di okt 27, 2009 17:00

Leuk dat het gelukt is, Mark. Toen ik dat zag op eBay moest ik uiteraard meteen aan jouw 'klavertje 90' denken ;)


Een paar maanden geleden tikte ik een blauwe Kindersurprise / Ferrero / Überraschungsei 2900B Spider op de kop, hoera, een variant op de rode Alfa uit de chocolade-eieren, naast de Giodi GTV6, 33 en P2, Spider, 164 en de twee koddige Ricotti-druppels en de altijd als-je-het-geluk-hebt-hem-tegen-te-komen zeer prijzige 179 F1.

Ik opeens verrast weer wat 'nieuws' tegen te komen, een 6c 1750 GS (Zagato) van 1932:

Afbeelding

Nieuwe uitgave dit jaar? Hm, toch niet zo nieuw... Googlen op de code K95 100 leert echter dat het speeltje al van 1994 dateert, ik heb hem waarschijnlijk domweg altijd voor een 2900B aangezien. Nou moet je inderdaad goed kijken om te zien wat het precies voorstelt. Wel veel herkenbare details, alleen de potsierlijk overheersende radiator (te recht, te hoog, te groot) is écht volledig buiten proportie.

Op eBay voor één euro.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Er bestaat ook nog een verrassings-ei Tipo 159 Alfetta die net als de P2 in minimaal zes kleurencombinaties bekend is.

Gebruikersavatar
Alessandro
Guru Quintuplo
Guru Quintuplo
Berichten: 9683
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:11
Locatie: Ja :-)

Re: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . Scighera GT

di okt 27, 2009 17:38

............Bovenop de genoemde 67 Euro kwamen nog verzendkosten en BTW en inklaringskosten. In dat laatste zijn ze tegenwoordig zeer fanatiek, maar ik had er gelukkig al rekening mee gehouden. Wie plannen heeft voor aankopen van buiten de EU van meer dan 22 Euro (inclusief verzenden!), doet er goed aan dit mee te nemen in de berekening van de prijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Kwam ik afgelopen vrijdag ook achter, toen mijn Pocher Kit van de 8c2300 toering spider (ja, nog een pocher dus ;) ) uit de USA kwam.... de staatsschuld is verminderd met 44 euro! As ik het van tevoren had geweten, had de verkoper met alle plezier "gift" aangekruist op het verzendformulier.... tss en hij wist me te vertellen, dat er ook kopers zijn, voor wie de extra inklaringskosten niks uitmaken. :? Begrijp me niet verkeerd, ik heb de kit nog steeds niet te duur, dus ben er blij mee. :wink: (En al voorzichtig begonnen met de bouw => echt leuk, zo'n kit waar je niet eindeloos hoeft te verven en lijmen. 8) ) Ach ook overseas kopen moet je leren. :lol:
Het moet wel een beetje lastig gaan, anders ben je veel te snel klaar!

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

Re: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . Scighera GT

di okt 27, 2009 18:02

............Bovenop de genoemde 67 Euro kwamen nog verzendkosten en BTW en inklaringskosten. In dat laatste zijn ze tegenwoordig zeer fanatiek, maar ik had er gelukkig al rekening mee gehouden. Wie plannen heeft voor aankopen van buiten de EU van meer dan 22 Euro (inclusief verzenden!), doet er goed aan dit mee te nemen in de berekening van de prijs. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Kwam ik afgelopen vrijdag ook achter, toen mijn Pocher Kit van de 8c2300 toering spider (ja, nog een pocher dus ;) ) uit de USA kwam.... de staatsschuld is verminderd met 44 euro! As ik het van tevoren had geweten, had de verkoper met alle plezier "gift" aangekruist op het verzendformulier.... tss en hij wist me te vertellen, dat er ook kopers zijn, voor wie de extra inklaringskosten niks uitmaken. :? Begrijp me niet verkeerd, ik heb de kit nog steeds niet te duur, dus ben er blij mee. :wink: (En al voorzichtig begonnen met de bouw => echt leuk, zo'n kit waar je niet eindeloos hoeft te verven en lijmen. 8) ) Ach ook overseas kopen moet je leren. :lol:
Weet je dat er Pocher bouwers zijn die hiervoor speciale en dure transkits kopen met extra onderdelen om daarmee een echt supermodel te maken? Of te wel, weet je dat er bedrijven zijn die zich specialiseren in het maken van sets met extra onderdelen speciaal voor Pochers? Wel even sparen voor de extra onderdelen...

Moet je hier maar eens kijken... :wink:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

AfbeeldingKoen

Gebruikersavatar
AR110AF
Member
Member
Berichten: 205
Lid geworden op: di sep 12, 2006 12:40
Locatie: Liege - Belgium

Re: ** Alfa Romeo Miniaturen ** . . . verrassing!

di okt 27, 2009 18:16

Nieuwe uitgave dit jaar? Hm, toch niet zo nieuw... Googlen op de code K95 100 leert echter dat het speeltje al van 1994 dateert, ik heb hem waarschijnlijk domweg altijd voor een 2900B aangezien. Nou moet je inderdaad goed kijken om te zien wat het precies voorstelt. Wel veel herkenbare details, alleen de potsierlijk overheersende radiator (te recht, te hoog, te groot) is écht volledig buiten proportie.
I'm not 100% sure I have understood well your sentence, but if you were saying you confused the 6C1750 and the 8C2900, you find them here side by side

First row, the Kinder 1750 (called "1930 ALfetta" on the bottom. Last row,left to right, Alfetta 158, P2 and P3. This last one is marked "Bugatti" but has the distinctive split driveshaft.

Afbeelding

Afbeelding

Terug naar “Alfa Romeo, heden, verleden en toekomst”