Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . malle mal.

vr sep 14, 2007 09:30

Als ik me niet vergis is de Polizia 75 uit dezelfde matrijs als de 75 uit de Carabinieri serie. Die laatste heb ik. Geen heel erg goed model inderdaad, maar toch in het echt heel wat acceptabeler dan de foto doet vermoeden. Bij mij staat-ie naast de 75 America van Minichamps, waar ik persoonlijk de neus nogal laag van vind, ondanks de verlaging van die auto... Toch maken beiden geen slechte indruk.
Net als bij de 1:43 Giulia berlina's vraag je je af of het inderdaad zo lastig is om een miniatuur te maken dat optisch een hele goede indruk geeft.
Hetzelfde geldt trouwens voor de Romeo uit die Carabinieri serie. Veel te schuine voorruit en verkeerde wielen. En dan zit er nog een boekje bij met daarin een F12 ipv een Romeo (of andersom)...

Corrado

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 09:41

75 Polizia is inderdaad uit zelfde mal als de Carabinieri. Door de donkerder kleur vallen de rare verhoudingen wat minder op, dat las ik op een Italiaans forum gisteren ook al. Over sommige simpele en vermijdbare fouten blijf je je verbazen. Maar meeste verbaas ik me er nog over dat een project als die gebochelde GTV6 van Fabbri het groene licht krijgt. Daar staan op een gegeven moment een paar mannen en vrouwen met een proefmodel in handen. Hoe gaat dan die besluitvorming? "Jammer, maar we hebben nog maar drie dagen tot de deadline, voor veranderen is het al te laat.*)"? Of: "Ach, op het voetplaatje staat toch wat het is."?

*) Sommige modellen waren al meer dan een jaar voor marktintroductie klaar.

Gebruikersavatar
AlfettaOwner
Guru Quintuplo
Guru Quintuplo
Berichten: 8219
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 09:20
Locatie: Alfetta Transaxle Forum
Contacteer: Website

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 09:51

"Jammer, maar we hebben nog maar drie dagen tot de deadline, voor veranderen is het al te laat.*)"? Of: "Ach, op het voetplaatje staat toch wat het is."?
:blue_lol:

Hoop niet dat het een standaardprocedure wordt :?

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 10:06

Hoop niet dat het een standaardprocedure wordt :?
Vast niet, andere modellen uit deze series zijn wel gewoon goed en evenaren of overtreffen qua vorm en detaillering veel duurdere merken.

Nog even aanhalen wat ik op jouw forum al zei over de kwaliteitsverschillen binnen één merk:
Hoi Hans, had je topic met foto's al gezien!
Jammer eigenlijk maar ook vreemdt, als je de andere modellen bekijkt zien die er heel netjes uit.
Hoe kunnen ze dan hier zo falen....
Het rechter voorwiel op het voorbeeld is geeneens afgewerkt :shock:

Heb jij daar enige verklaring voor :?
Verklaring niet direct, wel een vermoeden van een mogelijke oorzaak.

Vroegâh was vrij duidelijk waar modellen vandaan kwamen. Bij Dinky Toys bedachten ze dat ze een model van een bepaald type auto wilden uitbrengen. Een Dinky Toys techneut maakte het ontwerp, zijn collega maakte de mallen, die werden door de Dinky Toys productiemedewerkers gebruikt voor de vervaardiging van duizenden modelletjes die door de Dinky Toys verkoopafdeling werden geleverd aan winkels, de groothandel of importeurs in het buitenland.

Tegenwoordig loopt dat proces over vele personen en bedrijven.
Fabbri is een uitgeverij en maakt zelf geen modellen. Ze werken samen met La Gazetta dello Sport, maar de inhoud daarvan is mij onduidelijk. Misschien is Fabbri gewoon de uitgever van lGdS. De distributie loopt in ieder geval via de krantenstalletjes waar ook die krant wordt verkocht.
Fabbri koopt de modellen aan via Metro, een groot bedrijf in relatiegeschenken. Dat besteedt de ontwikkeling van de modellen weer uit aan een ander bedrijf (het zijn overigens Italiaanse modelmakers van naam die hebben geadviseerd over de modelkeuze). Of misschien wel meerdere bedrijfjes. In theorie kan het zijn dat de ontwikkeling door bijvoorbeeld Norev wordt gedaan, maar dat het project vervolgens wordt overgedragen aan Metro dat voor de productie weer andere bedrijven aantrekt. In het geval van de DeAgostini/Edison Alfetta werd gewoon een Minichamps model overgenomen. In sommige series zie je zelfs verschillende technieken, het ene model heeft decals, het andere tampondruk. Dat, èn het feit dat sommige modellen in grote hoeveelheden in China op eBay worden gezet en andere niet, is voor mij reden om te denken dat er in ieder geval meerdere, soms naamloze, productie/assemblage bedrijfjes bezig zijn. En tussen die ontwikkel- en productiebedrijfjes zitten kennelijk behoorlijke kwaliteitsverschillen.

Spark besteedde vroeger ook een deel van de productie uit, maar na klachten hebben ze het allemaal in eigen hand genomen.

Minichamps is overigens vooral zo groot geworden door de productie naar China te verplaatsen (goedkoop) en als één van de eersten de kwaliteitscontrole direct bij de productie uit te voeren en niet pas bij het vullen van het schap in de winkel.

90% van de automodellen komt tegenwoordig uit China, waarvan het grootste deel uit de omgeving van Guangzhou waar alle specialisten en toeleveranciers zich hebben verzameld.

Een 'merk' is tegenwoordig vooral een etiket. Zo worden Schuco modellen ook als Highspeed verkocht en heten Cararama's in sommige landen Oliex.

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 12:05

Sorry, foutje. Zie volgende reactie.
Laatst gewijzigd door Corrado op vr sep 14, 2007 12:21, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Corrado
Guru
Guru
Berichten: 1092
Lid geworden op: do feb 01, 2007 16:51
Locatie: Achterhoek

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 12:15

Je vraagt je soms af of producenten hun doelgroep wel kennen c.q. serieus nemen. Verzamelaars kijken over het algemeen kritisch naar de detalis van de modellen, dit in tegenstelling tot de mensen die de modellen ontwikkelen. Zij hebben blijkbaar vaak erg weinig met de auto's die ze modelleren. Daar zit volgens mij een verschil. De mensen achter bijv. Minichamps hebben duidelijk meer met hun product dan sommige anderen. Kijk je naar Norev dan is duidelijk te zien dat de eigenaar wel een echte Simca-liefhebber is (ooit eens gehoord) en blijkbaar veel minder heeft met merken als bijv. Alfa Romeo (bekijk die Giulia maar eens...).
Het is dus aan de verzamelaar om kritisch te kopen en op die manier duidelijk te maken wat goed en niet goed is, maar ja....
Is bijv. een 1:18 Giulia berlina in Carabinieri uitvoering met een tampondruk 'chroomstripje' rond de achterlichten, die bij dat type en bouwjaar helemaal niet thuishoort, niet genoeg reden om dat ding mooi te laten staan?

Voor mezelf geldt dat bijv. de huidige eigenaar van Togi met al zijn goede bedoelingen duidelijk niet de Alfa liefhebber/kenner is die zijn voorganger was (die tot '57 bij Alfa Romeo werkte). Met het bovenste verhaal in het achterhoofd kan ik me niet voorstellen dat zijn nieuwe en veel te makkelijke fantasie-uitvoeringen (een zogenaamde GTA met een rare air-intake in de motorkap??? maar verder alle ontbrekende specifieke GTA details) een verkoophit zullen worden. Of vergis ik me?

Waar het om actuele modellen gaat hadden en hebben producenten direct contact met de auto-fabrikanten (denk bijv. maar aan Mercury dat in de jaren 50-60 goede contacten had met Fiat en Lancia, ze zaten zelf ook in Turijn) en kregen/krijgen van hun de tekeningen. Maar is dat in het geval van klassiekers nu ook nog wel zo? Zou dat niet mede de oorzaak kunnen zijn van minder scherpe modellen?

Ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.

Corrado

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 12:43

Het is dus aan de verzamelaar om kritisch te kopen en op die manier duidelijk te maken wat goed en niet goed is, maar ja....
Niet alle kopers zijn verzamelaars. Dat zijn ook ouders die hun kroost een leuk ogend modelletje cadeau doen, of mensen die gewoon hun eigen auto in het klein in de boekenkast willen. Zij zijn veel minder kritisch. En niet alle verzamelaars hebben dezelfde motivatie (de insteek voor de 3e miniaturen poll die ik binnenkort start). Als je bijvoorbeeld alleen Sudjes spaart, hoort die ene lelijke Sud er dan niet ook bij? Misschien juist als contrast met die ene mooie?

Producenten hebben vaak voor ons ondoorgrondelijke economische motieven. Hun keuze wordt misschien wel bepaald door royalty vereisten, exclusieve overeenkomsten tussen 1:1- en modelfabrikant, of de beschikbaarheid van productie technieken. Verder is de productie in China zo goedkoop dat ze zich waarschijnlijk makkelijk een paar commerciële missers kunnen permitteren.

Al die kiosk series (in Spanje en vooral Frankrijk heeft dat een nog grotere omvang dan in Italië) hebben ons enerzijds een hoop leuke modellen gebracht, maar door de lage prijs zal de consument eerder onjuistheden en matige vormgeving accepteren. En omdat het series zijn zit je via een abonnement of bij losse koop gevoelsmatig toch meer er aan vast, want 'je wilt de collectie compleet'.

In de 1:18 klasse zie je dat de consument grotere invloed heeft op de kwaliteit. Sommige fabrikanten zetten zelfs via forums vragen uit: wat willen jullie volgend jaar van ons zien? Modellen van de nieuwste Aston Martin of Audi TT zijn op de foto niet eens meer van echt te onderscheiden. Maar o wee als de Bentley een verkeerde hout-inleg in het dashboard heeft, dan wordt het model op forums genadeloos afgekraakt. Te begrijpen bij modellen waarbij de prijzen al aardig richting de €100 gaan.

Overigens is dat een aspect van het verzamelen dat mij persoonlijk minder aanspreekt. Het gaat dan meer om het model zelf, en de gadgets als handschoenenkastjes die open kunnen en het juiste profiel op de banden. Voor mij is een model in de eerste plaats een Alfa, maar dan in het klein. Het model moet iets in mij losmaken, of het nou helemaal correct is of niet. Er zijn grenzen. Die in het geval van de Fabbri GTV6 ver overschreden zijn.

Gebruikersavatar
MarcoAzzurro
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2461
Lid geworden op: di mar 06, 2007 22:23
Locatie: Liwwadden

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 13:20

Kwam net op ebay wat betere foto's van de nieuwe Carabinieri 90 tegen en hij valt me dan toch weer ietsje tegen
Kvind em wat te dik ogen :roll:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Neemt niet weg dat ie beter is dan de progetto versie, al ist alleen al in afwerking.

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 13:33

Vind het wel meevallen. Verkijk je niet op dat schaduwvlak onder het model. Hij staat wel wat te hoog naar mijn idee.


Toevallig werd er net van de week een Progetto K 90 Carabs op eBay verkocht:

Afbeelding

Voor €20, wat erg weinig is voor zo'n zeldzame verschijning. De komst van de DeA zal daar ongetwijfeld invloed op hebben gehad.

Gebruikersavatar
MarcoAzzurro
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2461
Lid geworden op: di mar 06, 2007 22:23
Locatie: Liwwadden

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 13:40

Vind het wel meevallen. Verkijk je niet op dat schaduwvlak onder het model. Hij staat wel wat te hoog naar mijn idee.


Toevallig werd er net van de week een Progetto K 90 Carabs op eBay verkocht:

Afbeelding

Voor €20, wat erg weinig is voor zo'n zeldzame verschijning. De komst van de DeA zal daar ongetwijfeld invloed op hebben gehad.
Dat heb ik ook betaald voor mijn rooie stradale 8)

Gebruikersavatar
Adriano33
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2293
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:08
Locatie: Oude Pekela

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . up to date

vr sep 14, 2007 13:56

Vind het wel meevallen. Verkijk je niet op dat schaduwvlak onder het model. Hij staat wel wat te hoog naar mijn idee.
Ben ik het mee eens, vooral de achterkant als je de foto's zo bekijkt.
Maar goed...misschien valt dat op een bepaalde manier wel aan te passen, met een dremel en een schroevendraaier kom je al een heel end. :wink:
Registerleider Squadra33 / Registro Trentatre.

Nero Alfa 33 1.7ie 16v QV - 1994.
Grigio Stromboli Alfa GT 2.0 JTS Selespeed Distinctive - 2004.

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . Servizio Autodelta

vr sep 14, 2007 19:55

Eerste foto van de Fabbri van deze week:

Afbeelding

De Romeo 2 Autodelta service bus. Ziet er leuk uit in dat lichte blauw. Maar wat een dikke raamstijl... :shock:

Gebruikersavatar
Adriano33
Guru Duplice
Guru Duplice
Berichten: 2293
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:08
Locatie: Oude Pekela

Re: RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . . Servizio Autod

vr sep 14, 2007 20:15

De bovenkant is wel een beetje teleurstellend vergeleken met de onderkant.
Enkele dingen wat me opvalt:

- Voorruit is te rond.
- Raamstijl te dik zoals je al vermeld had.
- Tevens klopt de ruit vd deur voor geen meter, het hoort volgens mij een stuk rechter te zijn.
Vooral na te gaan van een referentie op het internet.

Voorbeeld:

Afbeelding

Toch zou ik 'm zo in de vitrine plaatsen, is toch een leuk modelletje.
Ookal is die niet perfect.
Registerleider Squadra33 / Registro Trentatre.

Nero Alfa 33 1.7ie 16v QV - 1994.
Grigio Stromboli Alfa GT 2.0 JTS Selespeed Distinctive - 2004.

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . . . Niet zo bescheiden

za sep 15, 2007 10:31

Niet zo bescheiden van schaal zijn deze 159 SW's:

Afbeelding

In februari (Spielwarenmese) plaatste ik al een foto van de 1:24 van Welly. Die foto (van een rode) was nogal vaag. Uit de Alfa Romeo Miniatura Nieuwsbrief een betere foto. Hij is er ook in het zwart.


Weer een slagje groter is de 1:18 van MondoMotors:

Afbeelding


De afwerking van Welly en Mondomotors (die elkaar overigens aardig in de wieltjes rijden) is niet van het niveau van Minichamps of Kyosho maar toch heel acceptabel, zeker gezien de prijzen die met rond de €13-15 voor 1:24 en rond de €25 voor 1:18 wél bescheiden genoemd mogen worden.

Gebruikersavatar
Dinky Boy
Miniaturista
Berichten: 12101
Lid geworden op: ma dec 27, 2004 00:01
Locatie: Groningen
Contacteer: Website

RE: ** Alfa Romeo miniaturen ** . . GTV6 met billen bloot

za sep 15, 2007 13:16

OK, ik had nogal forse kritiek op de Fabbri GTV6, nog voordat ik het model in handen had. Vandaag werd m'n exemplaar bezorgd. De Italiaanse knurft van wie ik 'm op eBay kocht verzond de toch al niet zo stevige blisterverpakking losjes is een overmaatse bubbel-enveloppe. Blister totaal verkreukt natuurlijk en dat de GTV6 alleen z'n rechterspiegeltje miste mag een wonder heten.

Maar is het model nou werkelijk zo beroerd van verhoudingen? Oordeel zelf:

Afbeelding Het origineel: KLIK

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De Solido/Cougar is een goedkope uitvoering van de witte 'Garden Stores' Spa-racer die ik enkele pagina's hiervoor vergeleek met de Group 2 kit.


Sommige details zijn leuk afgewerkt, nette weergave van de cockpit met dasboard, juist geplaatst racestuurtje en en nette kuipstoel:

Afbeelding

Afbeelding


Verder zitten de decals er over het algemeen best netjes op, zeker gezien de soms lastige plaatsing. Maar dan die rare koplampjes... De grille hoort niet op die manier uit te steken, de carrosserie lijkt nogal in de tang genomen te zijn. De achterlichten zijn veel te vierkant. Ze gaan er al beter uitzien als je ze loshaalt en de randen zwart maakt.

Afbeelding

Afbeelding


Mijn eindoordeel: een zware onvoldoende, Fabbri heeft bewezen dat het veel betere modellen kan aanbieden en met deze GTV6 slaat het de plank behoorlijk mis. Ik was van plan mijn exemplaar onmiddellijk weer te verkopen, maar ik heb me bedacht. Waar ik bij het zien van het eerste fotootje voor zwichtte was de frisse uitstraling van het model, en dat heeft-ie met zijn wit en groen nog steeds. Zij het van een afstandje ;)

Terug naar “Alfa Romeo, heden, verleden en toekomst”