alcohol 'n receptje![]()
Daar hebben we voor nodig:
- 5 kilo suiker
- 5 gram citroenzuur
- 10 gram voedingszout (een soort kunstmest voor de gistcellen)
- gist (er zijn vele soorten o.a. bakkersgist )
- 2,5 liter water
- een mandfles met een rubberstop
- een waterslot
- grote pan (minstens 5 liter)
- roer lepel
Alles wat je nodig hebt is bij de gespecialiseerde drogist verkrijgbaar.
suc6
Stap 1
Allereerst moeten we de suiker omzetten in invertsuiker,dat is beter voor de vergisting.
Dit omzetten gebeurd door het oplossen van de suiker in 2,5 liter kokend water.
Als het water kookt,en al roerend is de suiker opgelost, voeg je het citroenzuur al roerend toe.
Laat nu het mengsel 20 minuten rustig koken.
Het mengsel is nu druivensuiker of invertsuiker geworden.
Laat alles goed afkoelen ,dat kan lang duren omdat de dichtheid veel groter is geworden.
Stap 2
Los een juslepel suikerwater op in 0,5 liter water en roer de gist er doorheen.
Vul de mandfles tot de helft met water, met een douchekop is ideaal omdat je dan veel zuurstof in het water krijgt,
wat weer nodig is voor de gistcellen in de beginfase.
Tijdens het vullen voegen we ook de gistvoeding toe.
Als het suikermengsel koud is (20-25 graden is prima) gaat dat de mandfles in.
Als laatste doen we de gist in de fles en sluiten we de fles af met het waterslot.
Dat zorgt ervoor dat het koolzuurgas dat vrij komt ,wel kan ontsnappen,maar dat er geen verontreiniging van buiten naar binnen komt.
De fles nu een keer goed schudden en laat de gist zijn werk maar doen.
Stap 3
Nu is het een kwestie van geduld hebben.
Na 1 of 2 dagen gaat de gist zijn werk doen en gaat de fles al bubbelen.
Elke dag moet de fles 2 maal worden geschud.
Na 4 tot 6 weken zal bijna al het suiker zijn omgezet in alcohol.
We hebben nu 20-25 liter vergiste suikeroplossing (stookwijn).
Het alcoholpercentage zal 12 tot 15 procent zijn ,meer kan niet want dan gaan de gistcellen dood.
Om een hoger alcoholpercentage te bereiken moeten we dus destilleren.
Daar hebben we dus een destillatieketel voor nodig.
Die kun je kopen (voor veel geld) of zelf maken ( leuker en goedkoper)
suc6

En destillatiekolommen ... die waren vroeger gratis in het plaatselijk labo te verkrijgen

Kristal