Mmm . Interessant hier , vooral de wijntips
Wat dat betreft is de Tempranillodruif mijn favoriet .
Het voedsel : Simpel , snel dus veel Italiaans .
Heel lekkere minipizza of hapje vooraf : Stukjes Ciabatta belegd met gemalen zongedroogde tomaten ( wat olijfolie eerste persing erbij ) . Flapje Mozarella ( liefst buffelgewijs ) erop en besprenkelen met gedroogde oregano . Even in de oven en opeten die hap
Kristal
Tempranillo is een redelijk lichte druif met dikke schil die het prima doet op kleigrond en daardoor ook die zachtheid heeft. Puur Tempranillo is relatief licht van kleur en komt nooit heel erg hoog in alcoholpercentage. Je ziet dat er vaak wat van de Garnacha druif(Grenache) wordt toegevoegd om het alcohol% omhoog te krijgen. De wijnen van de (vaak) Rioja streek (waarbij de Alta Rioja de beste wijnen produceert) zijn toegangkelijk door het unieke rijpingsproces. Veelal opgevoed op Amerikaans dan wel Frans eikenhouten vaten (daar komen de zachte vanille tonen en roostertonen vandaan).
Crianza = 1 jaar op vat en 1 jaar op fles rijping
Reserva= 1 jaar op vat en 2 jaar op fles
Gran Reserva= 2 jaar op vat en 3 jaar op fles.
Wil je eens een Rioja zonder houtopvoeding proberen kijk dan naar de term "Joven" (jong) op het etiket
Dit soort wijnen mogen pas verkocht worden na deze rijping en zijn 99% direct op dronk. Niet wegleggen want dan nemen de frisse zuren en fruitgheid af en da's zonde. En Spaanse wijnen zijn vooruitstrevend en betaalbaar (de Vega Sicilia's en nog wat anderen daargelaten).