Iets wat ons al jaar en dag verbaasd en met name ook ergert is de toepassing van open luchtfilters. Deze filtersystemen worden verkocht met als argument dat de auto meer vermogen gaat leveren. Voor sommige auto's zou dat heel goed kunnen kloppen omdat die van huis uit zijn voorzien van een krap bemeten luchtfilterhuis en aanzuigsysteem. Bij Alfa Romeo is eigenlijk alleen de 155 V6 daar een mogelijk voorbeeld van.
Het allergrootste probleem van de open luchtfilter kits is de plaats in de motorruimte. Moderne auto's zijn de laatste jaren steeds verder dicht gebouwd, zowel van voren als van onderen. Er kan dus nauwelijks direct koele buitenlucht worden toegevoerd en koele buitenlucht is het aller belangrijkste voor een goed vermogen. Voor een goed vermogen is namelijk zoveel mogelijk zuurstof nodig. En hoe kouder de aangezogen lucht hoe meer zuurstof deze lucht bevat. Injectiesystemen meten ook de aangezogen luchttemperatuur Een aantal systemen zonder pingelregeling zijn voorzien van tabellen waarin een correctie op de voorontsteking wordt uitgevoerd wanneer de inlaattemperatuur te hoog oploopt. Meestal beginnen deze vanaf 40 graden al invloed uit te oefenen.
Bij de keuze van een luchtfilter moet men allereerst gaan kijken naar de afmeting van het standaard luchtfilter. Bij sommige modellen is die niet heel groot. Bij andere heel erg groot ten opzichte van het vermogen wat de motor levert. Een 155 V6 is zo'n beetje het krapst bemeten voor de ruim 160 standaard geleverde k's. Een 156 1.6 16v is het ruimst bemeten met z'n 120 pk.
Wat wij steeds vaker tegen komen in de praktijk zijn Alfa's waarbij het open filter op de plek is gemonteerd van het originele filterhuis. Voor het aanzuiggeluid werkt dat prima, maar voor het aanzuigen van koude lucht zeker niet. We hebben diverse praktijk testen gedaan om een idee te krijgen van de mate waarin de aanzuigluchttemperatuur verschilt t.o.v. een standaard filterhuis. Wat zonder uitzondering geldt is dat de aangezogen luchttemperatuur van een open filtersysteem nooit lager is dan dat van een standaard filterhuis. Men levert wat dat betreft dus altijd in. Maar wanneer de rijsnelheden lager zijn wordt het verschil groter. Op dat moment is dat op zich geen probleem. De problemen ontstaan pas wanneer men vanuit lagere snelheden plots gaat accelereren. In sommige gevallen stijgt de temperatuur dan eerst bij de open systemen voordat deze weer gaat dalen onder invloed van de rijwind. Bij een standaard filterhuis zakt de inlaattemperatuur DIRECT en heel snel tot een paar graden boven de buitentemperatuur.
Het gaat pas echt goed fout wanneer men even voor een stoplicht staat te wachten en vol gas wil wegrijden. Tijdens het stil staan stijgt de inlaattemperatuur naar ongekende hoogte onder invloed van met name het uitlaatspruitstuk en het soms inschakelen van de koelvin (bij warm weer door de motor en/of door de airconditioning). Temperaturen lopen dan op tot over de 50 graden, terwijl een standaard filterhuis meestal niet meer dan 5 tot 10 graden boven de buitentemperatuur oploopt. Bij snel wegrijden zien we hetzelfde als bij langzaam rijden. Bij open filtersystemen stijgt eerst nog eens de temperatuur, omdat deze eerst alle opgewarmde lucht van onder de motorkap aan gaat zuigen. Bij een gesloten filterhuis daalt direct de temperatuur omdat deze gewoon van buiten aanzuigt
Er is zelfs een zeer bekende tuner/fabrikant die durft te beweren dat een dergelijk open filtersysteem zo'n 8 (!) pk vermogenswinst op zou leveren. Dit systeem is RECHT boven het uitlaatspruitstuk gemonteerd, BOVEN de radiateur. Voor de zogenaamde koude lucht aanvoer is een flexibele buis in het midden van het filter gestoken. Jammer alleen dat ze er niet aan gedacht hebben dat het filter niet alleen vanuit het midden aanzuigt maar ook gewoon vanuit z'n eigen omtrek. Heel misschien dat dit filter een verbetering laat zien wanneer er gemeten wordt op een vermogensbank met de motorkap OPEN en een hele grote blower voor de auto. Maar in de praktijk kan het simpelweg niet werken.
Kortom, deze filters zijn op zich niet slecht, ze moeten alleen goed geplaatst worden. Een geforceerde koele buitenlucht aanzuiging is daarvoor essentieel.
Kijk overigens uit met de reinigingsprodukten van deze luchtfilters. Sommige fabrikanten bevelen aan om het filter na een flink aantal gereden kilometers opnieuw in te spuiten met een soort olie. Wanneer de motor daarna gestart wordt zal deze olie deels door de motor worden aangezogen. Voor de motor niet slecht, maar voor sommige typen luchtmassameters wel. Hierbij gaat het om luchtmeters welke zijn gemonteerd op vrijwel alle modellen van na 1997. De reinigingsolie slaat neer op het meetplaatje en aangezien deze op een constante temperatuur wordt gehouden van 120 tot 130 graden zal de olie daar verbranden en op termijn of direct schade toebrengen aan de luchtmeter.

BRON : squadra tuning